Het gebrek aan sneeuw heeft niet alleen invloed op het skiën!

Julie Docsterd,
28-01-2024
De ronduit kille maand januari mag ons niet misleiden: het gebrek aan sneeuw is erg voelbaar, wat niet alleen gevolgen heeft voor skivakanties!
snow
Erol Ahmed

Sneeuw is een essentieel onderdeel van ons milieu. Een recente studie in het tijdschrift Nature wijst erop dat de schaarste aan sneeuw als gevolg van de opwarming van de aarde een bedreiging vormt voor de watervoorziening van honderden miljoenen mensen.

Alarmerende gegevens

Volgens een studie van Dartmouth University bevindt 80% van de sneeuwmassa op het noordelijk halfrond zich in gebieden waar het sneeuwdek relatief onaangeroerd blijft. De resterende 20%, gelegen in warmere streken, loopt echter gevaar. Alexandre Gottlieb, hoofdauteur van de studie, waarschuwt: “Tegen het einde van de 21e eeuw kunnen sommige plaatsen in maart bijna sneeuwvrij zijn.”

Impact op water en toerisme

Minder sneeuw heeft een directe invloed op de watervoorziening, die van vitaal belang is voor rivieren, beken en landbouw. Het zuidwesten en noordoosten van de Verenigde Staten, evenals Midden- en Oost-Europa, hebben hun sneeuwpakket sinds de jaren tachtig met 10 tot 20 procent per decennium zien afnemen. Dit vertaalt zich in een daling van 30 à 40% van het beschikbare bronwater in belangrijke regio’s zoals de Upper Mississippi en de Donau! Natuurlijk wordt ook het wintertoerisme, met name skigebieden, bedreigd door dit fenomeen.

Ten slotte staan naast het risico op overstromingen als gevolg van de vervanging van sneeuw door regen in de winter ook het ecosysteem en de gezondheid van bossen op het spel, met een verhoogd risico op branden en de verspreiding van ongedierte.